Біля берегів Таїланду знайшли новий вид риб-химер із моторошною зовнішністю

    1708

    Американські океанологи з Каліфорнійського університету в Сан-Хосе натрапили на новий, досі небачений вид риб-химер, також відомих як акули-примари або риби-щури. Знахідку зробили в Андаманському морі біля узбережжя Таїланду. Дослідження опубліковане у науковому журналі Raffles Bulletin of Zoology (RBZ).

    Тушку самця химери виявили під час донного тралення на глибині 775 метрів. Примірник виявився довжиною 51 сантиметр, з яких 32% припало на голову. Тварина відрізнялася широкими грудними плавцями, що нагадували оборки з пір’я. На думку фахівців, вони дозволяють істотам маневрувати дном зі скелястим рельєфом.

    Новому виду химер надали ім’я Chimaera supapae. Він став 54-м відомим різновидом даного сімейства. Вид назвали на честь вченої з Таїланду Супап Монколпрасіт, яка присвятила життя вивченню хрящових риб.

    Хімери або химерні – одні з найдавніших хрящових риб, які дожили до наших днів. Вони з’явилися близько 300-400 млн років тому, тобто значно раніше, ніж виникли перші динозаври.

    Ці риби є родичами акул і рідко трапляються людям на очі, воліючи ховатися на глибинах від 500 метрів і більше. Вони харчуються хробаками та іншими донними організмами, орієнтуючись в тьмяній темряві завдяки великим очам.



    • інші новини