На дні океану виявили життя у непридатному для цього місці

    1194

    Міжнародна група вчених виявила, що неактивні чорні курці — глибоководні гідротермальні джерела — можуть бути населені мікробними спільнотами, навіть якщо ці місця здаються непридатними для існування живих організмів. Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Microbiology.

    Команда отримала зразки під час трьох експедицій у 2019 та 2021 роках, частково за допомогою пілотованого підводного дослідницького апарату «Алвін», зі Східно-Тихоокеанського океанічного хребта на межі Тихоокеанської плити. Потім вчені порівняли зразки активних та неактивних курців.

    Чорні курці формуються протягом тривалого часу, коли морська вода просочується через тріщини в земній корі, нагрівається там і потім іде назад до поверхні дна океану, поглинаючи на своєму шляху мінерали.

    При контакті з холодною морською водою відбувається осадження мінералів, які відкладаються у вигляді трубоподібних утворень. Велика кількість мінеральних речовин підходить для хемосинтезу – процесу утворення органічних речовин із неорганічних з використанням енергії хімічних речовин.

    Раніше вважалося, що коли потік вичерпується, мікроорганізми мігрують до іншого курця. Однак початкові результати дослідження показали, що навіть неактивні курці є важливими місцями для мікробної активності та виробництва органічного вуглецю на морському дні.



    • інші новини