Палеонтологи відкрили нове родовище скам’янілостей світового значення, віком 470 млн років

    1339

    Міжнародна група вчених із Франції та Швейцарії виявила одне з найбагатших родовищ скам’янілостей періоду нижнього ордовика (близько 470 млн років тому). Воно розташоване у регіоні Монтань-Нуар на півдні Франції. Дослідження опубліковане у науковому журналі Nature Ecology & Evolution (NEE).

    Палеонтологи знайшли на майданчику понад 400 скам’янілостей різної доісторичної фауни, багато зразків якої добре збереглися. Знахідки містять надзвичайно рідкісні м’які елементи древніх молюсків.

    Аналіз нової біоти (сукупності організмів на певній території) показав присутність багатоніжок, креветок та інших членистоногих, а також медуз, коралів, губок та різноманітних водоростей.

    Високе біорізноманіття на родовищі дозволяє припустити, що ця ділянка була притулком для видів, які рятувалися від високих температур на півночі нинішньої Франції, зазначили вчені.

    Фахівці підкреслили, що відкриття Монтань-Нуар знаменує початок тривалої дослідницької програми, що включає великомасштабні розкопки і поглиблений аналіз скам’янілостей.



    • інші новини