Вчені з’ясували, що глобальне потепління пройшло критичний поріг ще 14 років тому

    273

    Наша планета, ймовірно, подолала критичний поріг глобального потепління 1,5 °C, причому це відбулося від 12 до 14 років тому. Такого висновку дійшли австралійські геохіміки з Інституту океанів Університету Західної Австралії. Дослідження опубліковане у науковому журналі Nature Climate Change (NCC).

    Вчені вивчили 300-річні скелети довгоживучих морських губок Ceratoporella nicholsoni, виявлених у Карибському морі біля Пуерто-Ріко. Вміст елементів кальцію та стронцію в цих організмах змінюється залежно від температури середовища, що дозволяє використовувати губки як своєрідний термометр.

    Аналіз дозволив припустити, що Земля почала нагріватися ще в середині 1860-х років, у період, який вважається доіндустріальним базовим рівнем і використовується для оцінки кліматичних змін Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) ООН. Протягом відносно стабільного періоду 1700–1860 років глобальні температури поверхні моря коливалися менш як на 0,2 °C — крім коротких періодів похолодання, пов’язаних з виверженнями вулканів.

    Використовуючи більш ранній період як доіндустріальну базову точку, вчені підрахували, що глобальна температура фактично зросла на 0,5 °C більше, ніж передбачала МГЕЗК.

    «Це величезна різниця порівняно із загальним обсягом потепління. Мало того, приблизно до 2010–2012 років потепління на планеті перевищило 1,5 °C і протягом найближчих кількох років може перевищити 2 °C», — зазначив провідний автор дослідження Малкольм Маккалок.

    Маккалок зазначив, що його група перевірила точність температурних даних на основі аналізу губок, порівнявши їх із записами про середні глобальні температури з 1964 по 2012 рік. За словами вченого, результати «прекрасно узгоджуються».

    Критичний поріг потепління в 1,5 °C порівняно з доіндустріальним рівнем було встановлено Паризькими угодами про клімат у 2015 році. Відкриття австралійських учених може свідчити, що на момент укладання договору про боротьбу з глобальним потеплінням зазначена межа була вже кілька років як пройдена.



    • інші новини