Французькі геологи виявили в Марокко відбитки босих ніг віком 90 тисяч років

    879

    На пляжі в Марокко французькі геологи знайшли два ланцюжки з 85 слідів людських ніг віком 90 тисяч років. Ці відбитки, що добре збереглися, — одні з найдавніших і єдині у своєму роді, виявлені на території Північної Африки та Південного Середземномор’я.

    Дослідження показало, що 85 відбитків ніг залишила група з п’яти представників Homo sapiens. За допомогою аналізу кристалів кварцу, який становить більшу частину піску на пляжі, вчені з’ясували, що група людей гуляла пляжем приблизно 90 тисяч років тому, під час пізнього плейстоцену або останнього льодовикового періоду, який закінчився приблизно 11700 років тому.

    Ґрунтуючись на розмірі поглиблень відбитків та їх розмірі, вчені змогли визначити приблизний вік людей, які їх склали. Аналіз показав, що переміщалися як дорослі, так і підлітки з дітьми.

    Дослідники пояснили чудово збережений стан слідів тим, що піщана мілина, якою пройшли древні люди під час відливу, розташована на скелястій платформі, покритій глинистими відкладеннями. Відбитки залишилися на глині, а потім їх швидко поховали приливні хвилі, занісши піском.



    • інші новини