Астрономи знайшли у Чумацькому Шляху «надлегку чорну діру»

    157

    Міжнародна група вчених із Німеччини, Італії, Австралії та інших країн знайшла дивний об’єкт у 40 тис. світлових років від Землі. Загадкове тіло виявилося важчим за будь-яку з відомих нейтронних зірок, але легше від найменшої відкритої чорної діри. Дослідження опубліковане у науковому журналі Science.

    Аномалію виявили за допомогою радіотелескопа MeerKAT на Північному мисі ПАР. Вона знаходиться в межах нашої галактики Чумацький Шлях усередині щільної групи зірок, відомої як кульове скупчення NGC 1851.

    Невідомий об’єкт знаходиться в одній системі з радіопульсаром PSR J0514-4002E, що являє собою нейтронну зірку, яка швидко обертається.

    На думку астрономів, відкриття може відіграти ключову роль у розкритті наукової таємниці, відомої як «розрив у масах чорних дір». Згідно з розрахунками, чорна діра утворюється при колапсі масивної зірки, якщо її маса, що залишилася, становить не менше 2,2 маси нашого Сонця. Проте всі відомі науці чорні діри були як мінімум у п’ять разів масивніші за Сонце.

    Інша гіпотеза передбачає, що надщільний об’єкт на орбіті пульсара PSR J0514-4002E міг виникнути при зіткненні двох інших нейтронних зірок.

    Вчені мають намір продовжити вивчення аномалії та встановити її природу в ході подальших спостережень.



    • інші новини