Астрономи з’ясували, що прилегла до Землі екзопланета може бути багата на воду

    552

    Канадські вчені з університетів Монреаля та Торонто вивчили екзопланету LHS 1140b, розташовану в сузір’ї Кіта за 50 світлових років від Землі. Вони дійшли висновку, що цей світ може бути придатним для життя і містити величезну кількість рідкої води. Дослідження опубліковане у науковому журналі The Astrophysical Journal Letters (TAJL).

    LHS 1140b обертається навколо невеликої зірки, чиї розмір та маса становлять близько 20% від показників нашого Сонця. Сама планета в 1,7 раза більша за Землю. Аналіз усіх спостережень показав, що небесне тіло недостатньо щільне, щоб бути чисто кам’янистим. Це вказує або на велику кількість води, або на наявність щільної атмосфери з водню та гелію.

    На думку астрономів, тьмяна зірка може підтримувати на планеті придатні для життя умови завдяки своїй низькій активності.

    Довгий час дослідники космосу покладали великі надії на систему TRAPPIST-1, де виявили три планети розміром із Землю. Однак недавні спостереження за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб» показали, що ці планети абсолютно безплідні, позбавлені атмосфери та поверхневих вод. Це може бути викликано поведінкою зірки TRAPPIST-1, яка виробляє безліч спалахів.

    Канадські вчені мають намір також вивчити планету LHS 1140b, використовуючи  Джеймса Вебба. Якщо він підтвердить наявність рідини на її поверхні, вона стане першим доведеним водним світом, відкритим за межами Сонячної системи.



    • інші новини