В Україні минулого року зафіксували рекордну кількість звернень про порушення мовного закону

    121

    У 2023 році надійшло 3692 звернення громадян про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту уповноваженого із захисту державної мови і на 30% більше, ніж у 2022 році. Про це йдеться на сторінці мовного омбудсмана Тараса Кременя в соцмережі.

    За його словами, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав.

    «В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи», — сказав мовний уповноважений.

    Як зазначається, майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 — порушень безпосередньо під час обслуговування, ще 215 — відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

    У регіональному вимірі найбільше повідомлень надійшло з Києва (1345), а також Харківської (516), Одеської (486), Дніпропетровської (316), Київської (153), Запорізької (63), Львівської (59),  Полтавської (54) та Миколаївської (53) областей.



    • інші новини