Індійський місяцехід заснув «вічним сном», і будити його більше не будуть

    2745

    Днями в Мумбаї на фестивалі науки і технологій голова Індійської організації космічних досліджень (ISRO) Шрідхара Панікер Сомнатх заявив, що місяцехід «Праг’ян» залишиться в режимі глибокого сну і спроб реактивувати апарат не робитиме. Місяцехід зробив свій внесок у земну науку, і турбувати його сон безглуздо.

    «Ми сподівалися, що він прокинеться, але, на жаль, цього не сталося. <…> Багато що могло піти не так», – сказав Сомнатх.

    Ніч на Місяці супроводжується зниженням температури до -250 °С. Щоб електроніка пережила це протягом кількох земних діб, поки на Місяці зберігається темрява, вона має бути підготовлена ​​до роботи в екстремальних умовах. Нічого цього для місяцехода та посадкового модуля не було зроблено. Тому обладнання перевели в глибокий режим сну 9 вересня, а вже 22 вересня стало ясно, що місяцехід і посадковий модуль свою роботу не відновили.

    Було б дивно, якби обладнання ожило та продовжило працювати — на це ніхто й не розраховував. Тобто дива не сталося, і фактично комусь потрібно було поставити крапку в цій місії, що й зробив Сомнатх.

    При цьому глава агентства наголосив, що місія принесла «фантастичні результати». Передані місяцеходом та посадковим модулем дані справді здивували. Зокрема, температура поверхні виявилася гарячішою, ніж очікували вчені – місцями вона підіймалася до 70 °C. Також місяцехід передав цікаві дані про склад металів у ґрунті Місяця.



    • інші новини