Вчені з’ясували коли і як перші люди потрапили в Північну Америку

    708

    Вчені США назвали ймовірний час появи перших людей у Північній Америці, які могли скористатися морським льодовим шляхом близько 24 тисяч років тому. Про це повідомляється у пресрелізі на Phys.org.

    Дослідники Американського геофізичного союзу (American Geophysical Union, AGU) вивчили клімат у давнину по океанічних відкладах західного узбережжя Канади.

    Виявилося, що під час останнього льодовикового максимуму близько 20 тисяч років тому сила морських течій більш ніж удвічі перевищувала силу сучасних течій через нижчий рівень моря та вітрів. У таких умовах подорож на човнах з Євразії до Північної Америки була б дуже складною.

    Водночас вчені виявили ознаки існування крижаного коридору, який утворювався кожної зими з плавучого льоду. Морський лід міг використовуватися для пересування та полювання на морських ссавців, і тим самим люди поступово просувалися до Північної Америки. Ці умови могли сприяти міграції між 24,5 та 22 тисячами років тому та між 16,4 та 14,8 тисячі років тому.

    Дослідники зазначають, що кліматичні дані лише демонструють можливість міграції, а не доводять її. Однак ця гіпотеза забезпечує нову основу для розуміння того, як люди могли потрапити до Північної Америки без сухопутного мосту або подорожі океаном.



    • інші новини