Археологи знайшли у Перу кар’єри та мережу доріг інків

    533

    У Перу археологічна місія виявила кар’єри, в яких інки видобували блоки для будівництва своїх споруд та створення скульптур. Також було знайдено дорожню мережу тих часів.

    Про відкриття з посиланням на пресреліз перуанської влади повідомляє Heritage Daily. Кар’єри були знайдені на стоянках інків у районах Ель-Варко у провінції Серро-Асуль та Вількауасі у провінції Сан-Луїс-де-Каньєте. Археологи вважають, що у кар’єрах інки видобували будівельний матеріал для своїх міст та каміння для виготовлення скульптур.

    Команда також виявила мережу доріг та стежок, якими з кар’єрів до місць призначення транспортувалися кам’яні блоки. На думку дослідників, ці маршрути вказують на важливу роль кар’єрів як центрів обробки каменю у державі інків у XVI столітті. Археологи зазначають, що в імперії існувала дуже широка та розвинена дорожня мережа. Вона пов’язувала між собою всі частини держави, включаючи найвіддаленіші міста.

    Загальна довжина доріг в імперії інків становила понад 40 тисяч кілометрів. Це була одна з найбільших та передових транспортних систем у доколумбовій Південній Америці. Дороги вели до столиці інків міста Куско, чим намагалися скористатися конкістадори. Під час іспанського завоювання Перу, а також у наступний колоніальний період вони використовували дороги інків, щоб дістатися Куско. Однак згодом іспанці були змушені відмовитися від використання більшої частини таких доріг, оскільки ті не підходили для пересування важких підвод, запряжених кіньми.

    “Відкриття цієї частини мережі доріг інків та кар’єрів відкриває цінні можливості для майбутніх досліджень, розкриваючи нове розуміння технології майстрів-мулярів інків, а також видобутку, різьблення та полірування кам’яних блоків, які використовувалися в різних роботах на території імперії”, – йдеться у згаданому вище пресрелізі. Подальше вивчення мережі доріг дасть вченим нову інформацію про те, як саме ними транспортували видобутий камінь у поселення інків, у тому числі віддалені, розташовані на прибережних територіях.



    • інші новини