Вчені спростували популярну теорію формування життя на Землі

    1013

    Нове дослідження, представлене міжнародною командою вчених, передбачає, що Земля спочатку могла мати у своєму розпорядженні всі елементи, необхідні формування життя. Робота спростовує популярну теорію про те, що такі елементи були занесені на нашу планету астероїдами та метеоритами.

    Дослідження опубліковане у журналі Science Advances, а коротко про нього розповідає Phys.org. У попередні роки вийшло чимало наукових праць, які передбачають, що багато “інгредієнтів життя”, таких як сірка та азот, вперше потрапили на Землю з космосу. В результаті з’явилася теорія про те, що такі елементи на нашу планету принесли астероїди та метеорити. Останні дослідження позаземних космічних тіл підтвердили, що такі елементи присутні у їхньому складі. Отже, небесні гості справді могли доставити їх на Землю.

    Однак під питанням виявилося припущення, що саме принесені з космосу елементи відіграли ключову роль у формуванні життя. Причому в новому дослідженні наводяться речові докази того, що Земля і сама могла мати у своєму розпорядженні необхідну базу “інгредієнтів життя”. Щоб вивчити походження летких речовин Землі, дослідники застосували новий метод. Він визначає поведінку ізотопів різних елементів.

    Автори пояснюють, кожен атом має однакову кількість протонів, але ізотопи мають різну кількість нейтронів. Різні ізотопи поводилися по-різному на кожному етапі формування Землі, залишаючи після себе слід після кожної такої стадії. Ці сліди можна порівняти з відбитками пальців, такі вони унікальні. Нова технологія дозволила вченим вивчити сліди та з’ясувати, де ізотопи знаходилися на кожному етапі протягом всієї історії нашої планети.

    Було використано кілька варіантів комп’ютерного моделювання, а передбачення комп’ютера кожної моделі дослідники потім порівняли з фактичними вимірами ізотопів халькогена Землі. Вони виявили, що багато летких речовин випарувалися на ранній стадії формування Землі, коли вона ще була розпеченою. Але виявилося, що більшість летких речовин на Землі, ймовірно, досі збереглася саме з тієї самої ранньої стадії.

    Це означає, що леткі речовини в екстремальних умовах здатні поводитися інакше, ніж передбачалося досі. Результати загалом ставлять під сумнів теорію у тому, що необхідні для життя елементи були занесені саме з космосу.



    • інші новини