В Іспанії знайшли недоторкане житло кам’яного віку: у ньому все як було 17 000 років тому

    20358

    Археологи виявили на півночі Іспанії печерну оселю, якій приблизно 16 800 років. Найцікавіше, що воно зберегло свій первозданний вигляд. Це дозволяє нам дізнатися про те, як жили люди кам’яного віку.

    “Квартиру” епохи палеоліту знайшли в печері Ла Гарма, про яку відомо з 1995 року. Вона вважається справжньою капсулою часу та вчені досі знаходять у ній цінні артефакти.

    Нове відкриття – це простір овальної форми площею близько 5 квадратних метрів. Воно включає серію кам’яних блоків і сталагмітів, що закріплюють на землі конструкцію з палиць та шкур.

    У центрі житлового приміщення знаходиться осередок, оточений безліччю предметів побуту – інструментами для виготовлення виробів з каменю, пристосуваннями для оброблення тварин та обробки шкір, рогами та кістками. Серед 4614 артефактів, знайдених на даний момент, є також списи, голки та багато іншого.

    Крім цього у печері виявили низку художніх творів. Серед них – кістка зубра, на якій вигравірувано зображення людського обличчя. На думку дослідників, це єдиний артефакт такого роду, виявлений у палеолітичній Європі.

    Також було знайдено підвіски, які носили мешканці печери. Більшість прикрас зроблено з кісток оленів, коней та бізонів. А недоторканим все це залишилося через каменепад, який колись заблокував вхід до житла.

    У лютому 2024 року дослідники планують провести спеціальну прес-конференцію, на якій розкажуть інші подробиці про те, що вони називають «найкращим палеолітичним житлом у світі, що збереглося».



    • інші новини