Дослідження показало, як війна впливає на якість повітря в Україні

    1999

    Повномасштабна війна в Україні не лише забирає життя і руйнує інфраструктуру, а ще й забруднює довкілля. Зокрема внаслідок бойових дій сильно забруднилось повітря. Про це йдеться у дослідження ГО «Збережи Дніпро», яке презентували в Укрінформі.

    За словами доктора технічних наук, завідувачки кафедри екології Національного транспортного університету Вікторії Хрутьби, наразі українці дихають повітрям із значною часткою шкідливих речовин, які викликають ряд захворювань.

    «На сьогодні у повітрі є багато різних домішок, величезна кількість цих домішок шкідлива і наражає нас на різні захворювання. Це можуть бути і оксид нітрогену, і бензопірен, і формальдегід, тобто те, чим дихати категорично не можна. Це викликає величезну купу захворювань – ларингіти, тонзиліти, бронхіальну астму, пневмонію», – каже вона.

    На її думку, одне з актуальних питань – це визначення складу атмосферного повітря в конкретній місцевості в конкретний момент, використовуючи сучасні технології. Однак, проблема полягає у тому, що з тимчасово окупованих територій ці дані отримати наразі неможливо.

    За даним Державної екологічної інспекції, за рік повномасштабної війни збитки для екології України складають вже понад 1 трильйон 743 мільярди гривень, або понад 47,6 мільярда доларів.