Доісторичні віруси з вічної мерзлоти можуть викликати нову пандемію

    203

    Стародавні патогени, які тисячоліттями зберігалися у вічній мерзлоті, мають потенціал для виживання в сучасних умовах. У майбутньому вони можуть спричинити нові пандемії. Такого висновку дійшли вчені з Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії. Їхнє нове дослідження опублікував журнал PLOS Computational Biology.

    Автори роботи вивчили поведінку цих бактерій у природному середовищі за допомогою комп’ютерного моделювання різних ситуацій. Як виявилося, вони легко можуть уживатися із сучасними мікробами.

    Вони [стародавні патогени] використовують ресурси для зростання, конкурують, розмножуються та взаємодіють з навколишнім середовищем“, – Джованні Строна, провідний автор дослідження з Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії та Університету Гельсінкі (Фінляндія).

    Приблизно у трьох відсотках випадків віруси з минулого перемагали сучасних родичів та ставали домінуючим виглядом. Іноді їм навіть вдавалося збільшувати мікробну різноманітність.

    Понад те, у одному відсотку випадків загарбники давали непередбачувані результати. Саме це найбільше турбує вчених.

    Оскільки глобальні температури продовжують зростати, існує цілком реальна можливість того, що “сплячі” в крижаних шапках і вічній мерзлоті мікроби “прокинуться” і природним шляхом потраплять у навколишнє середовище. Це неминуче підвищить ризик виникнення нових хвороб, роблять висновок автори дослідження.