Starship може допомогти отримувати енергію з космосу

    296

    Транспортна система Starship компанії SpaceX може змінити правила гри у сфері виробництва сонячної енергії в космосі і зробити орбітальні електростанції не тільки доступними, а й дешевшими, ніж багато інших методів отримання електроенергії на Землі, вважає керівник стартапу Virtus Solis.

    Компанія Virtus Solis, заснована колишнім інженером SpaceX Джоном Бакнеллом, представила концепт використання Starship для запуску супутників, які зможуть передавати сонячну енергію на Землю.

    Ідея фінансового плану базується на тому, що вартість запуску супутників в космос різко впала в останні роки завдяки появі багаторазових ракет SpaceX. Зараз компанія Ілона Маска стягує менше ніж 3000 доларів за кілограм корисного навантаження, але це все ще занадто багато для виробництва сонячної енергії в космосі. Тому Virtus Solis планує використовувати Starship, як тільки він буде повністю готовий, тоді доставка супутників у космос може коштувати лише 10 доларів за кілограм. Хоча ця оцінка і здається надто оптимістичною.

    Бакнелл вважає, що, як тільки вартість запуску на низьку навколоземну орбіту впаде нижче 200 доларів за кілограм, сонячна енергія космічного базування стане дешевшою, ніж наземні атомні електростанції або електростанції, що працюють на газі та вугіллі.

    Virtus Solis планує створити фотоелектричні панелі діаметром до одного кілометра, які збиратимуться на орбіті роботами з низки модулів, які доставить на орбіту Starship. Зараз компанія працює над підвищенням ефективності бездротової передачі енергії, що є ще одним серйозним каменем спотикання для сонячної енергетики в космосі. Існуючі системи мають ефективність близько п’яти відсотків, але для практичного використання потрібно ефективність близько двадцяти відсотків.

    У лютому 2024 року Virtus Solis оголосила про плани запустити в 2027 році демонстраційний супутник, що збирає та передає енергію, який протестує технологію, запропоновану Virtus Solis. Стартап сподівається побудувати комерційну сонячну установку мегаватного класу до 2030 року.



    • інші новини