Опитування показало, яким українці бачать закінчення війни

    1146

    Станом на середину червня 2023 року 77% українців цілком упевнені у перемозі нашої країни, ще 16% опитаних скоріше вірять в перемогу над рф. Про це свідчать дані опитування фонду «Демократичні ініціативи».

    Майже третина українців (31%) сподівається на те, що перемога настане до кінця 2023 року. Ще третина (32%) очікує на перемогу протягом 1-2 років (до кінця 2025). Близько 13% респондентів вважають, що перемогу доведеться чекати не менше 3-5 років. Не змогли висловити думку про часові рамки перемоги понад 22% українців.

    «Можна припустити, що у разі відсутності помітних досягнень на фронті, українці очікуватимуть на довшу тривалість війни, тоді як успіхи навпаки сприятимуть збільшення числа тих, хто вважає перемогу у війні близькою», – йдеться у дослідженні.

    Абсолютна більшість опитаних українців (53%) готова погодитися на продовження війни, якщо це потрібно для перемоги, навіть попри те, що вони очікують на погіршення фінансової та безпекової ситуації в країні загалом та для їхніх сімей зокрема.

    Перемога для більшості громадян України (68%) асоціюється із цілковитою поразкою росії, що призведе або до звільненням всіх окупованих територій (43%), або до розпаду самої країни-агресорки (26%).

    «Високий рівень віри в перемогу пояснюється усвідомлення громадянами високої загрози винищення всього народу в разі воєнної поразки. Частка респондентів, які не вірять у перемогу, достатньо мала, що не дозволяє виявити причини такої зневіри», – зазначають соціологи.