Вчені: система течій Гольфстріму може зникнути вже у 2025 році

    1093

    Результати нового дослідження, опубліковані в журналі Nature Communications, показують, що система течій в Атлантичному океані може зникнути вже найближчим часом.

    Йдеться про Атлантичну меридіональну оборотну циркуляцію (AMOЦ) — частину глобальної циркуляції води, яка допомагає перерозподіляти тепло і формувати клімат на планеті. Найвідоміша частина АМОЦ — Гольфстрім, течія, яка переносить теплу воду з Карибського моря на північ.

    Течія Гольфстрім сповільнюється з середини XX століття, і розрахунки показують, що темпи уповільнення вищі за природні — тобто тут винні люди. Цілком зупинитися він може в період з 2025 по 2095 рік, найімовірніше середнє значення — 2050, за умови, що людям не вдасться скоротити викиди вуглецю в атмосферу.

    Якщо потік повністю зникне, у тропіках більше не буде сезону мусонних дощів, необхідного для життя людей, тварин та рослин, а в Європі та Північній Америці настануть небезпечно суворі зими. Це вплине на виживання цілих екосистем та виробництво продовольства.

    Раніше АМОЦ вже кілька разів зупинявся і відновлювався під час циклу льодовикових періодів, що відбувалися у період із 115 000 до 12 000 років тому. Під час попередніх колапсів системи зміни температури сягали 10°C протягом десятиліть. Але це дані з часів льодовикових періодів, тому складно прорахувати відповідність до сучасних умов.

    Оскільки вивчати АМОЦ безпосередньо вчені почали лише у 2004 році, цього недостатньо для розрахунку траєкторії поточних трендів. Тому вони спираються на непряміші показники, для яких є дані з XIX століття — наприклад, аналіз температури поверхні океану на ділянці, де вона найточніше відповідає циркуляції океану.

    Хоча така екстраполяція може бути не дуже надійним доказом, нові дані співвідносяться з результатами дослідження Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін (Німеччина), опублікованого в 2021 році. Це підвищує стурбованість наукової спільноти та підтверджує ризики зупинення АМОЦ у найближчі десятиліття.