У Китаї почав працювати найбільший у світі сонячний радіотелескоп

    374

    На південному заході Китаю стартувала дослідна експлуатація найбільшого у світі сонячного радіотелескопа. За активністю нашого світила стежитиме масив із 313 шестиметрових антен, розташованих по колу діаметром 3,14 км. Наближається пік чергового максимуму сонячної активності, і китайські вчені готуються зустріти його у всеозброєнні.

    Для вивчення активності Сонця Китай створює мережу спостереження “Меридіан”. Втім, нові інструменти також спостерігатимуть інші об’єкти у Всесвіті — від пульсарів до навколоземних астероїдів. Але головною метою вивчення буде залишатися Сонце. Дивно, але тільки в 70-х роках минулого століття ми дізналися про таке явище як коронарний викид маси Сонця. Засікти із Землі викид речовини Сонця звичайними засобами спостереження не можна і, тим більше, неможливо відразу визначити, в якому напрямку стартувала сонячна плазма.

    Для навколоземних об’єктів — супутників та космічних екіпажів — потік високоенергійних частинок сонячного вітру та коронарної маси може становити небезпеку. Наприклад, це неодноразово збивало супутники Starlink з орбіти — вони відчували гальмування у потоці сонячних частинок і сходили з орбіти. Зрештою, від сонячної погоди залежить якість зв’язку та управління і, в перспективі, від неї сильно залежатимуть тривалі експедиції, наприклад, до Марса.

    Комплекс антенних ґрат Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) у повіті Даочен на плато в провінції Сичуань побудований та зданий в експлуатацію наприкінці минулого року. До літа він проходив налаштування приладів та формально введений у роботу 14 липня. Масив 6-метрових антен працює як одне велике радіодзеркало діаметром 3,14 км. Всі антени узгоджені за фазою, і алгоритм збирає сигнали з кожною з них в одне зображення високої роздільної здатності.