TikTok не пройшов стрес-тест на відповідність до нового закону Євросоюзу про цифрові послуги

    98

    Минулого понеділка Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон (Thierry Breton) і співробітники його відомства провели в дублінських офісах TikTok так званий «стрес-тест», який продемонстрував неготовність платформи відповідати вимогам європейського «Закону про цифрові послуги» (DSA ), який набуде чинності вже 25 серпня.

    «Нещодавні події показали вплив та ефекти, які TikTok надає на життя людей та демократію», — заявив Бретон. За його словами, користувачами TikTok є понад чверть населення Європи, і більшість із них — підлітки. “Якщо його системи відмовлять, масштаби наслідків можуть бути суттєвими”, – додав чиновник.

    Популярна служба коротких відео, що належить китайській компанії ByteDance, входить до інтернет-платформ, які зобов’язуються дотримуватися нових правил модерації під загрозою багатомільярдних штрафів або заборони діяльності в країнах ЄС.

    Проведені випробування охоплювали такі галузі як захист дітей, система рекомендації та модерації контенту, доступ до даних та прозорість діяльності. Бретон привітав згоду TikTok добровільно пройти тестування, а також виділені платформою для цих цілей ресурси.

    Єврокомісар зробив висновок, що зараз «прийшов час, щоб прискоритися щодо повного дотримання вимог. Наприкінці серпня ми оцінимо, чи відбулися дійсні, суттєві зміни в основах».