Apple планує скласти конкуренцію ChatGPT і вже тестує власного чат-бота

    64

    За даними колумніста видання Bloomberg Марка Гурмана (Mark Gurman), компанія Apple розробляє фреймворк для створення генеративного штучного інтелекту, а також розробила власний ШІ-бот, аналогічний ChatGPT.

    З посиланням на анонімні джерела Гурман повідомляє, що ключовою технологією розробки ШІ у виконанні Apple служить платформа з кодовою назвою Ajax. Вона призначена для створення великих мовних моделей, аналогічних тим, що є основною для чат-бота ChatGPT. Використовуючи Ajax, невелика команда інженерів Apple розробила чат-бота, який нібито отримав назву Apple GPT. Повідомляється, що сама платформа Ajax була розроблена в 2022 для «об’єднання розробок Apple, пов’язаних з машинним навчанням». Чат-бот у свою чергу є вже пізнішою розробкою кінця минулого року і є своєрідним експериментом. Сам фреймворк Ajax побудований на базі фреймворку Google Jax і працює в Google Cloud, зазначає колумніст видання.

    У статті Bloomberg говориться, що Apple стурбована тим, як швидко інструменти генеративного ШІ стали масовим явищем, але водночас шкодує про те, що «могла прогаяти момент потенційних фундаментальних змін у тому, як працюють сучасні передові цифрові пристрої». Зазначається, що відділ з питань машинного навчання та ШІ в Apple очолюють Джон Джаннандера (John Giannandera), а також старший віце-президент з розробки програмного забезпечення Крейг Федерігі (Craig Federighi).

    За словами джерел Гурмана, додаток Apple Maps, “Пошук”, а також Siri вже отримали деякі ШІ-покращення, розроблені за допомогою платформи Ajax. Однак, вони не доступні для споживачів і проходять закрите тестування. Зараз компанія використовує фреймворк для розробки великих мовних моделей, які можуть лягти в основу її аналога чат-бота ChatGPT. Правда, Apple поки не розуміє, як інтегрувати Apple GPT (назва безумовно неофіційна) у свою екосистему продуктів.

    Зараз чат-бот Apple доступний лише через веб-інтерфейс і тестується невеликою командою інженерів, які мають найвищий рівень доступу. Зазначається, що в тестовому режимі чат-бот використовується для прототипування нових продуктів, узагальнення інформації, а також може відповідати на питання з урахуванням даних, на базі яких його навчили. Компанія заборонила використовувати будь-які вихідні дані, отримані від чат-бота для роботи зі споживачами. Джерела Гурмана повідомляють, що чат-бот Apple не має жодних нових особливостей, які виділяли б його на тлі інших аналогічних рішень. Загалом він працює так само, як ШІ-продукти на кшталт ChatGPT та Bing Chat та інші аналогічні розробки.

    Публічно Apple практично нічого не говорить про штучний інтелект. Компанія не вимовляла цей термін навіть під час своєї останньої конференції WWDC 2023, натомість посилаючись на досягнення в галузі машинного навчання. Водночас Apple безперечно зацікавлена ​​в нових технологіях ШІ. Вона продовжує розробляти відповідний інструментарій, а також наймає нових спеціалістів у галузі розробки великих мовних моделей, пише Гурман.

    За його словами, Apple поки не планує у будь-якому вигляді використовувати ці нові ШІ-технології у споживчих продуктах. Але, наприклад, покращення можливостей Siri могло стати очевидним вибором. Користувачі продуктів Apple починають помічати, що цифровий помічник Apple, випущений компанією ще в 2011 році, зараз поступається можливостям тим же Amazon Alexa або Google Assistant.

    Apple помітно повільніше адаптує нові технології ШІ порівняно з такими компаніями, як OpenAI, Microsoft та Google, які активно їх використовують у рамках своїх відкритих бета-тестів. Водночас такий неспішний темп відповідає загальному підходу компанії до багатьох своїх продуктів. Apple зазвичай чекає, поки нові технології “дозріють”, перш ніж пропонувати їх у складі своїх пристроїв. Глава Apple Тім Кук (Tim Cook) сам намагався користуватися тим же чат-ботом ChatGPT, але в результаті дійшов висновку, що ця технологія поки що все ще несе ризики, пов’язані з упередженістю та дезінформацією.

    На тлі публікації Гурмана акції Apple додали 2,3%, досягнувши позначки $198,23. Акції компанії Microsoft втратили в ціні близько 1%.