Медичний ШІ-чатбот Google вже проходить тестування у лікарнях

    126

    Med-PaLM 2, медичний ШІІ-чатбот Google, проходить тестування в клініці Mayo та інших медичних закладах США. Цей інструмент, призначений для відповідей на питання в галузі медицини, може стати особливо корисним у країнах з обмеженим доступом до медичних послуг. Незважаючи на деякі проблеми з точністю, Med-PaLM 2 показує обнадійливі результати.

    Починаючи з квітня, новий ШІ-чатбот від Google, призначений для відповідей на питання про медицину, проходить тестування в дослідній клініці Mayo, а також інших медичних установах США. Med-PaLM 2 — це модифікація PaLM 2 , яка була анонсована на Google I/O у травні поточного року. PaLM 2 – це мовна модель, що лежить в основі Google Bard.

    The Wall Street Journal повідомляє, що згідно з внутрішнім листуванням, яке вивчило джерело, Google вважає, що оновлена ​​модель може бути особливо корисною в країнах з «обмеженим доступом до медичних послуг». Med-PaLM 2 була навчена на основі ретельно підібраного набору прикладів або демонстрацій, створених та наданих медичними експертами, що, на думку Google, робить її більш ефективною у діалогах про здоров’я пацієнта, порівняно зі звичайними ШІ-чатботами, такими як Bard, Bing і ChatGPT.

    Також WSJ посилається на дослідження, опубліковане Google у травні, що показало, що Med-PaLM 2 все ще стикається з деякими проблемами точності, які розробники вже навчилися вирішувати у великих мовних моделях. У ході дослідження лікарі виявили більше неточностей та нерелевантної інформації у відповідях, наданих Google Med-PaLM та Med-PaLM 2, ніж у відповідях інших лікарів.

    Тим не менш, майже за всіма іншими показниками, такими як обґрунтування аргументів, відповіді, підтримані консенсусом, або відсутність ознак неправильного розуміння, Med-PaLM 2 показав результати, які можна порівняти з результатами реальних лікарів. WSJ пише, що клієнти, які тестують Med-PaLM 2, контролюватимуть свої медичні дані, які будуть зашифровані, і навіть Google не матиме до них доступу.

    За словами старшого директора з досліджень Google Грега Коррадо (Greg Corrado), Med-PaLM 2 все ще знаходиться на ранній стадії розробки. Коррадо заявив, що, хоча він би не хотів, щоб це стало частиною «медичної подорожі» його власної сім’ї, що включає все від першого візиту до лікаря та діагностики до лікування, реабілітації та подальшого спостереження, він вважає, що Med-PaLM 2 «розширює можливості застосування ШІ у охороні здоров’я у 10 разів».

    Можна сказати, що медичний ШІ-чатбот Google є значним кроком вперед у галузі охорони здоров’я. Незважаючи на деякі проблеми з точністю, виявлені в ході досліджень, загальні результати показують, що цей інструмент може бути ефективним, особливо у країнах, де доступ до медичних послуг обмежений. Однак, як підкреслив старший директор з досліджень Google, Med-PaLM 2 поки що знаходиться на ранній стадії розробки, і тому важливо продовжувати тестування новітнього ШІ для більшої точності діагнозів, а отже, і безпеки пацієнтів.