Тихий надзвуковий літак NASA X-59 з 4-метровим двигуном показали у процесі підготовки до першого польоту

    756

    Літак X-59 Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США наближається до свого дебютного польоту. Раніше повідомлялося, що він отримав 4-метровий двигун, який створює тягу в 10 тис. кг і дозволить здійснювати польоти без гучних “звукових ударів”. Тепер же в інтернеті з’явилися знімки, на яких X-59 показано між ангаром і злітно-посадковою смугою на підприємстві Lockheed Martin у Палмдейлі, штат Каліфорнія.

    За даними джерела, літак було переміщено зі складального ангару 19 червня. Це означає, що X-59 проходить серію наземних випробувань, які дозволять переконатися, що літак безпечний і готовий до польоту. Розробка X-59 здійснюється в рамках місії NASA Quesst, покликаної продемонструвати здатність літака літати зі швидкістю вище за швидкість звуку, не створюючи при цьому гучних «звукових ударів».

    «Пілот NASA пролетить на X-59 над кількома населеними пунктами, щоб зібрати дані про реакцію людей на звук, що виникає під час надзвукового польоту. NASA передасть ці дані американським та міжнародним регулюючим органам, щоб, можливо, отримати дозвіл на проведення надзвукових комерційних польотів над сушею», — йдеться в заяві аерокосмічного відомства.

    Очікується, що під час польоту надзвукового літака X-59 до людей на землі доноситимуться лише слабкі хлопки, які можна порівняти за гучністю з хлопком під час закриття дверей автомобіля. Зрештою автори проєкту розраховують змінити правила польотів над сушею, відкриваючи нові можливості для використання надзвукових літаків у комерційних вантажних та пасажирських перевезеннях.