SpaceX встановила новий рекорд багаторазового використання ракет-носіїв

    121

    Компанія SpaceX поставила черговий рекорд багаторазового використання ракет-носіїв сьогоднішнього ранку — перший ступінь ракети Falcon 9 використовували вшістнадцяте. У цьому польоті прискорювач допоміг доставити на орбіту 22 супутники Starlink другого покоління – V2 Mini.

    Як повідомляє SpaceX, це вже 46-та місія компанії цього року. Старт кілька разів переносили, нарешті, зупинивши вибір на 10 червня, 06:58 за Києвом (23:58 9 червня за «східним» часом). Прискорювач успішно приземлився на плавучу платформу Just Read the Instructions приблизно за 8,5 хвилин після старту. 22 супутники Starlink вже виведені на задані орбіти — це мало статися через 62 хвилини після старту.

    Хоча зазвичай SpaceX одночасно доставляє на орбіту понад 40 супутників Starlink, цього разу йшлося всього про 22 екземпляри. Справа в тому, що супутники другого покоління V2 Mini значно більші за своїх попередників, хоча й менші за V2, які важитимуть по 1,1 т і виводитимуть їх на орбіту передбачається тільки за допомогою гігантського Starship, який ще жодного разу не побував у космосі. Як повідомляє компанія, особливості конструкції V2 Mini дозволяють забезпечувати вчетверо більшу пропускну здатність у порівнянні з моделями першого покоління.

    Задіяний у цій місії перший ступінь Falcon 9 востаннє вирушав у політ у грудні 2022 року. Серед 15 попередніх польотів, наприклад, є Demo-2 — перша місія компанії з астронавтами на борту. Йдеться про доставку двох астронавтів NASA у 2020 році на МКС.

    Звичайно, ступінь-рекордсмен — не єдиний екземпляр у портфоліо SpaceX, який уже багато разів використовувався. Наприклад, є ще один ступінь, що налічує 15 запусків і ще два – по 14. За словами глави SpaceX Ілона Маска (Elon Musk), ракета SpaceX Starship, на відміну від Falcon 9, буде повністю багаторазовою – використовувати знову і знову можна буде як перший, так і другий ступені, причому здійснювати вони зможуть більше одного старту на день.