Мобілізація в Україні: кого можуть призвати повторно вже в липні

    917

    В Україні під час дії воєнного стану можуть повторно мобілізувати чоловіків однієї із категорій. Мова йде про тих, кого звільнили в запас через наявність рідних із інвалідністю 1-ї чи 2-ї групи. Однак після скасування цієї підстави для відстрочки таких військовозобов’язаних знову можуть забрати на службу. Про це повідомляє ПроГроші.

    Про це повідомив адвокат Андрій Межирицький на порталі B2Bconsult.

    Він заначив, що ситуація з правом на відсрочку у зв’язку із наявністю родичів, які є особами з інвалідністю, докорінно змінилася. Зокрема, якщо підставою для відстрочки є інвалідність одного з батьків дружини, то чоловік ніколи не отримає відстрочку за цих обставин.

    “Фактично ця норма перестала працювати, оскільки у зв’язку із додаванням застереження “за відсутності інших осіб які зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати” чоловік ніколи не зможе отримати право на відсрочку, у зв’язку із тим, що відповідно до ст. 202 Сімейного кодексу України такий обов’язок виникає у повнолітньої доньки, тобто дружини”, – пояснив адвокат.

    Однак право на відстрочку в такій ситуації все ж таки реально отримати, якщо:

    • дружина є непрацездатною;
    • дружина сама має інвалідність.

    Таким чином, військовозобов’язані чоловіки втратили право на відстрочку у разі інвалідності батьків своїх чи дружини з інвалідністю. Якщо вони вже були мобілізовані, але з моменту звільнення зі служби у запас минуло більше 6 місяців, то таких чоловіків можуть знову призвати в армію.

    Хто може служити лише за місцем проживання

    Деякі громадяни України мають законне право нести військову службу за місцем проживання. Це стосується таких категорій чоловіків:

    • утримувачі трьох та більше неповнолітніх дітей;
    • особи, які виховують неповнолітню дитину самостійно;
    • піклувальники, опікуни, вихователі, прийомні та рідні батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю;
    • утримувачі дитини з хворобами, передбаченими у спеціальному переліку (туди входять ДЦП, інсулінозалежний цукровий діабет тощо);
    • утримувачі повнолітньої дитини з І чи ІІ групою інвалідності;
    • доглядачі за хворою дитиною, дружиною, батьками (потрібно оформити постійний догляд);
    • усиновителі, прийомні батьки, піклувальники, опікуни, котрі утримують неповнолітніх дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування;
    • особи, в яких дружина/чоловік або батьки мають І чи ІІ групу інвалідності;
    • опікуни особи з інвалідністю, яку в установленому порядку визнали повністю недієздатною.

    Однак юристи зауважують, що швидше за все військовому потрібно буде самостійно звернутися з рапортом до командира частини та повідомити про підстави, на яких він може бути переведений у регіон, де зареєстрований. В іншому випадку про ці підстави можуть не дізнатися і військовий не скористається таким правом.