Космічний телескоп James Webb виявив найдальшу активну надмасивну чорну дірку

    123

    Орбітальна обсерваторія NASA James Webb виявила найвіддаленішу на сьогоднішній день активну надмасивну чорну діру. Про це повідомила прес-служба Інституту досліджень космосу в Балтиморі, який і управляє проєктом James Webb.

    Галактика, в якій знаходиться стародавня чорна діра CEERS 1019, утворилася досить рано в історії Всесвіту, лише через 570 мільйонів років після Великого вибуху. Активна надмасивна чорна діра в центрі CEERS 1019 незвичайна не лише своїм віком та відстанню до неї, але й тим, що її маса становить лише 9 мільйонів сонячних мас. Це означає, що вона в 9 мільйонів разів важча за Сонце. Як правило, більшість надмасивних чорних дір у ранньому Всесвіті важать понад 1 мільярд сонячних мас і їх легше виявити, тому що вони набагато яскравіші.

    Чорна діра в центрі CEERS 1019 стала своєрідною загадкою. Вчені відзначили у своїй заяві:

    “Досі важко пояснити, як вона утворилася незабаром після виникнення Всесвіту. Дослідникам давно відомо, що чорні діри меншого розміру мали існувати у Всесвіті раніше, але тільки коли James Webb почав вести спостереження, їх змогли нарешті виявити.”

    Дейл Кочевскі з коледжу Колбі в Уотервіллі, штат Мен підкреслив, що James Webb став першою обсерваторією, яка змогла зняти таку чорну діру настільки чітко. Він зазначив:

    “Тепер ми думаємо, що чорні діри з меншою масою можуть бути всюди, очікуючи на своє відкриття.”