Супутники Starlink звинуватили у створенні перешкод радіотелескопам по всьому світу

    137

    Як з’ясували вчені, робота супутників Statrlink та їм подібних рішень створює перешкоди для радіообсерваторій у всьому світі. За даними Радіоастрономічного інституту товариства Макса Планка (MPIfR), це свідчить про необхідність захисту від таких перешкод.

    «Використовуючи телескоп LOFAR, нам вдалося виявити радіохвилі на частотах від 110 до 188 МГц для 47 з 68 супутників, за якими ми спостерігали. У цей інтервал входить захищений діапазон частот 150,05–153 МГц, виділений під радіоастрономічні спостереження Міжнародним телекомунікаційним союзом (ITU)» , — каже представник Нідерландського інституту радіоастрономії (ASTRON).

    Ще в лютому 2022 року Міжнародним астрономічним союзом (МАС) було сформовано Центр захисту неба від флотилій супутників, який і висунув гіпотезу про те, що супутники зв’язку перешкоджатимуть спостереженням як за допомогою оптичних телескопів, так і в радіодіапазоні. Перевірка гіпотези здійснювалася з допомогою мережі телескопів LOFAR, розкиданих територією Європи.

    Виявилося, що більшість супутників, за якими велися спостереження, «помітні» у кількох областях діапазону 110–188 МГц, виділених ITU для астрономічних спостережень. Це може помітно позначитися на якості спостережень, оскільки астрономам часто доводиться стежити за дуже слабкими сигналами з космосу.

    За наявними даними, представники SpaceX вийшли на вчених і тепер вони займаються розробкою заходів, завдяки яким можна буде знизити рівень радіошуму від супутників, а нові екземпляри зробити менш помітними не тільки в оптичному, але і в радіодіапазоні.

    Відомо, що відразу після виходу перших партій на орбіту, астрономи з’ясували, що супутники заважають спостереженням навіть у оптичному діапазоні, регулярно залишаючи сліди під час зйомки. В результаті в лютому минулого року створено підвідомчий МАС Центр захисту неба від флотилій супутників для координації спільної боротьби з наслідками використання подібних технологій як у видимому, так і радіодіапазонах.

    Як відомо, у планах SpaceX виведення на орбіту ще десятків тисяч супутників.