Вчений виявив скарб на 500 тисяч євро у мертвому кашалоті

    6056

    Коли хвилі Атлантичного океану викинули мертвого кашалота на берег канарського острова Ла-Пальма, ніхто й подумати не міг, що нутрощі цього ссавця приховують цінний скарб.

    Голова Інституту здоров’я тварин та продовольчої безпеки Університету Лас-Пальмас (Канарські острови) Антоніо Фернандес Родрігес вивчив мертву тварину, щоб зрозуміти, від чого вона померла.

    Серед іншого дослідник оглянув товсту кишку кашалота та дістав щось схоже на камінь діаметром 50-60 сантиметрів та вагою 9,5 кілограма.

    Виявилося, вчений вийняв сіру амбру – рідкісну речовину, відому як плаваюче золото. Вона утворюється в організмі кашалота, потім – з різних причин (у тому числі природних) – виходить назовні, а після тривалого «дозрівання» на сонці стає вкрай цінною для парфумерів. Амбра – надзвичайно дорогий інгредієнт, тому його використовують лише в ексклюзивних ароматах.

    Шматок, який Фернандес тримав у руках, коштує приблизно 500 тисяч євро.

    Поки інститут шукає покупця амбри, Фернандес планує, що витратить виручені кошти на допомогу жертвам виверження вулкана на Ла-Пальмі, яке відбулося 2021 року.

    Що таке сіра амбра

    Походження амбри, що виробляється приблизно одним із 100 кашалотів, встановили лише на початку XIX століття, коли розпочався великомасштабний китобійний промисел. Кашалоти з’їдають безліч кальмарів і каракатиць, частина яких не перетравлюється. Однак частина залишається в кишечнику тварини і з роками утворює амбру.

    Амбра має деревний аромат, схожий на сандалове дерево, але також містить амбреїн – спирт без запаху, що посилює інші аромати і подовжує їх.

    У минулому амбрі приписували і цілющі властивості: приймали при епілепсії, астмі, головному болі та імпотенції, додавали в каву та тютюн і палили замість пахощів.