Американські вчені розробили пристрій, який читає думки

    611

    У декодер вбудували ранню версію чат-бота ChatGPT на основі штучного інтелекту, який відповідає на запитання та реагує на підказки, передбачаючи таке слово.

    Вчені з Техаського університету в Остіні розробили пристрій, який може читати думки на основі мозкової активності. Результати дослідження опублікувало видання Medical Xpess.

    Декодер думок навчили на основі даних МРТ двох учасників, яких попросили прослуховувати записи подкастів, що сумарно тривали близько 16 години, або уявити, що вони розповідають історію.

    Розшифровувач робив короткі здогади про думки кожного випробуваного, а потім ранжував їх за тим, наскільки вони відповідали мозковій активності людини. Після коригування та видалення невірних припущень у декодер вбудували ранню версію чат-бота ChatGPT на основі штучного інтелекту, який відповідає на запитання та реагує на підказки, передбачаючи таке слово.

    У результаті технологія вгадувала ефективніше, ніж випадково згенерований переклад, а передбачення відбивали загальний зміст думок учасників. Так, наприклад, якщо піддослідний думав: «У мене ще немає прав водія», то декодер перекладав це як «Вона навіть не почала вчитися водити». А у разі думки «Минулої ночі я піднявся нагору — в нашу спальню» пристрій видавав: «Ми повернулися до моєї кімнати в гуртожитку».