Чарівно гарний, але отруйний: в Україні виявили рідкісного небезпечного павука

    1611

    Павук з’явився у Національному природному парку “Тузлівські лимани” в Одеській області. Про це пише informator.ua.

    На Одещині, у Національному природному парку “Тузлівські лимани”, науковці вперше помітили рідкісного павука “Чорна товстоголовка” (Eresus moravicus). Він гарний, але отруйний.

    Адміністрація парку повідомила, що укус цього павука дуже небезпечний, але не смертельний. Його отрута викликає сильний біль і оніміння біля місця укусу, який триває протягом 3-6 днів.

    Вид новий для нашої місцевості, але вже досить активний. Місцеві пабліки інформують, що його вже чимало в Ізмаїльському районі Одеської області“, – йдеться у повідомленні.

    Фахівці відмітили, що “Чорну товстоголовку” раніше вже виявляли в Україні. Але в цьому регіоні її помітили вперше. Також у нашій країні мешкає різновид цього павука – Eresus кollari. Їх фенологічні відмінності полягають у активності. E. kollari активні восени, E. moravicus – весною та на початку літа.

    Будьте уважними і дивіться під ноги. Жодна тварина не нападе першою, доки не відчує від вас загрози“, – застерегла адміністрація парку.

    Що відомо про “Чорну товстоголовку”

    Павуки “Чорна товстоголовка” мають яскраво-червоне черевце з чотирма чорними цятками та чорну голову. Таке яскраве вбрання є тільки у самців, самки виглядають менш ефектно. Вони здебільшого чорні. Часто їх помилково приймають за отруйну “Чорну вдову” (Latrodectus mactans).

    Розмір самців сягає 8-11 мм, а самок – 9-16 мм. Живуть вони у норах, які вистеляють павутиною. Основу раціону складають жуки та багатоніжки. “Чорна товстоголовка” поширені переважно у Центральній та Південній Європі. Вони також зустрічаються в Центральній Азії та північно-західних регіонах Африки. Існує 7 підвидів цих павуків. Номінативний найчастіше спостерігається на Балканському півострові.