Вчені вперше створили робота, який пітніє, тремтить і дихає

    144

    Інженери з Аризонського державного університету (США) переконструювали робота, що використовується виробниками одягу та спортивного спорядження. Тепер його називають ANDI і він може імітувати теплові функції людського тіла.

    Перший у світі «манекен», який генерує тепло, тремтить, ходить і дихає, може допомогти вченим зрозуміти стійкість організму в умовах екстремальної спеки та в задушливих приміщеннях.

    Теплові функції робот відтворює завдяки синтетичним порам, а також датчикам штучного потовиділення та теплового потоку. Вони розташовані на 35 різних ділянках поверхні.

    Завдяки внутрішньому каналу охолодження ANDI став першим тепловим андроїдом, придатним для тестів на свіжому повітрі. А це означає, що тепер вчені можуть випробувати його в реальному середовищі, що вони планують зробити найближчим часом у пустелі Арізони (США).

    «Ви не можете поставити людей в екстремально жаркі ситуації та перевірити, що станеться. Але люди нерідко помирають від спеки, і ми досі не до кінця розуміємо, що в такі моменти відбувається з організмом. ANDI може допомогти нам розібратися у цьому», – повідомляє Дженні Ванос, Доцент Школи сталого розвитку ASU.

    Зараз ANDI випробовують у спеціальній теплій кімнаті, де його піддають сильному вітру, сонячній радіації та температурам до 60 градусів за Цельсієм. Під час тестів йому задають різні параметри, щоб він реагував як різні люди, залежно від ваги, віку, хронічних хвороб та інших факторів.

    Експерименти з дихаючим і потіючим роботом на відкритому повітрі повинні початися вже цього літа. Крім пустелі його випробовуватимуть у міському середовищі при екстремальній спеці та у старих будинках зі зламаним кондиціонером.