Вчені вперше виростили ембріони зі стовбурових клітин макаки

    299

    Китайським біологам вдалося провести перші етапи ембріонального розвитку мавп “у пробірці”, спостерігаючи формування бластули, гаструли та появу амніотичного мішка. Такі штучні ембріони успішно пересадили самкам макаки та запустили у них вагітність.

    Ембріональний розвиток – неймовірно складний процес, при якому з однієї клітини виникає цілий організм, включаючи людський. Порушення на будь-якому етапі можуть вести до найважчих наслідків, і, щоб навчитися з ними боротися, потрібно краще його дослідити. Однак подібна робота на справжніх людських ембріонах неможлива через зрозумілі етичні міркування, і багато кроків ембріогенезу залишаються загадкою. Тому вчені шукають інші, коректніші підходи до цієї проблеми.

    Наприклад, вони отримують штучні аналоги ембріонів – ембріоїди, які вирощують “у пробірці”. Для цього використовують не звичайні запліднені яйцеклітини, а стовбурові — клітини, отримані із звичайних соматичних, які за допомогою спеціальних сигнальних молекул повертають у вихідний стан – стан «немовляти». Кілька років тому біологи запустили ембріональний розвиток стовбурових клітин людини, вперше спостерігаючи їх перетворення на бластоїд і гаструлоїд — аналоги бластули та гаструли, ранніх етапів розвитку ембріона.

    Втім, для подібних експериментів діють інші строгі обмеження. Вони не дозволяють працювати з ембріоїдами людини віком більше 14 днів і тим більше забороняють їх імплантацію сурогатній матері. Це стимулює створення методів роботи із зародками та самками інших тварин, максимально близьких до нас. Такі експерименти провели нещодавно вчені з Китайської академії наук, стаття яких опублікована в журналі Cell Stem Cell.

    Біологи працювали з ембріональними стовбуровими клітинами макак-крабоїдів (Macaca fascicularis). Культивуючи їх у лабораторії, вчені отримали бластоїди, а потім спостерігали і процес гаструляції – формування трьох зародкових листів, з яких згодом утворюються різні тканини організму. Деякі з таких гаструлоїдів навіть перейшли до наступного етапу і почали затягуватись амніотичним мішком. Все це відповідало тій же стадії розвитку, через яку людські ембріони проходять на 18-21 день після запліднення.

    Подальші експерименти з цими ембріонами in vitro виявилися неможливими: зародки колапсували «у пробірці». Тому вчені пішли далі і частину бластоїдів, довівши до семиденного віку, імантували трьом самкам макак. Кожній вносили від восьми до десяти зародків, після чого відстежували початок вагітності за допомогою УЗД, а також аналізів гормонів.

    На перших етапах все йшло нормально: у самок починалося зростання плодових оболонок, зростав рівень прогестерону та хоріонічного гонадотропіну. Згодом усі зародки «розсмокталися». Однак головне в тому, що вагітність стартувала, а значить, отримані штучно бластоїди в основних рисах не відрізняються від природних, відкриваючи широкі перспективи нових досліджень.