Вчені розгадали значення татуювань на муміфікованих тілах давньоєгипетських жінок

    6351

    Вчені наблизилися до розгадки значення татуювань на муміфікованих тілах двох давньоєгипетських жінок, які виявили на березі річки Ніл. Мумії цих жінок свідчать, що нижня частина спини була популярним місцем для “модних” татуювань єгиптянок три тисячі років тому. Про це повідомляє The Journal of Egyptian Archaeology.

    Одну з жіночих мумій, описаних дослідниками в нещодавній статті, було викопано на території Дейр-ель-Медіни приблизно століття тому, але лише нещодавно експерти помітили чорні плями на її шкірі. Прямо над її сідницями є смуга візерунка з ромбів, який також можна побачити на стелях гробниць того часу.

    Друга жіноча мумія була знайдена у 2019 році, але її татуювання на попереку було помітне лише за допомогою інфрачервоної фотографії. Симетричний візерунок на її нижній частині спини також дещо відрізняється від попередньої мумії, зображуючи, швидше за все, воду й рослини. Дослідники вважають, що ці малюнки можуть символізувати береги Нілу, куди жінки могли ходити, щоб заспокоїтися під час вагітності або менструації. За сценою спостерігає веджат-око (зображення єгипетського бога Гора), що символізує зцілення, благополуччя та захист.

    Це не єдині жіночі мумії, на яких було виявлено татуювання. Першу татуйовану мумію було знайдено в Єгипті у 1891 році, а через роки після того тільки в Дієр-ель-Медіні було знайдено сім інших, включаючи дві, описані вище. У деяких цих мумій є татуювання не тільки на попереку, але і на шиї та стегнах.

    Наприклад, мумія, знайдена у ХХ столітті, має стегно, яке позначене зображенням, схожим на єгипетського бога Беса, який, крім інших обов’язків, був захисником вагітних жінок.

    Багато татуювань на цих муміях розташовані навколо стегон і нижньої частини спини, що свідчить про те, що їх функція може бути пов’язана з розмноженням. Навіть фігурки жіночих тіл того часу прикрашені навколо їх середньої частини.

    Можливо, татуювання на нижній частині спини вперше виникли як спосіб захисту від гострого болю у попереку, який виникає під час пологів, а у деяких жінок й під час менструації.

    Болото на березі Нілу могло бути заспокійливим місцем для жінок для відпочинку під час вагітності або менструації. Існує ймовірність того, що стародавні єгипетські жінки татуювали символічні зображення Нілу, щоб принести частину цієї заспокійливої ​​сили, куди б вони не йшли.

    При цьому автори дослідження зазначають, що слід враховувати поширеність такої практики. Тобто, якби татуювання мали на меті забезпечити успішну вагітність і пологи або уникнути болю для жінки, яка їх носить, такі позначки зустрічалися б значно частіше. Але не всі дорослі жіночі мумії, знайдені в Єгипті, мають однакові татуювання. Шкіра деяких мумій здається цілковито голою, а на деяких розміщено близько трьох десятків татуювань.

    Дослідники можуть лише припускати, чому це сталося. Таке татуювання робили, ймовірно, тільки ті жінки, які брали участь у процесі пологів, наприклад, акушерки. Або, можливо, вони представляли членів культу богині.



    • інші новини