Зовнішність птаха, нутро крокодила: у Китаї знайшли динозавра зі збереженим кишечником

    2026

    Знайти викопну тварину з кишечником, що зберігся, — рідкісний успіх, і китайським палеонтологам дуже пощастило. Їм до рук влучила скам’янілість хижого динозавра: той приходився близьким рідним птахам і, швидше за все, був покритий пір’ям, але по будові кишечника трохи відрізнявся від крокодила.

    Дромеозавриди, знамениті хижі динозаври з великими вигнутими кігтями на задніх лапах (з найвідоміших представників — велоцираптор і дейноніх), здебільшого були не величезними жахливими тваринами типу ютараптора, а порівняно дрібними і спритними, що нагадують птахів.

    У левової частки представників сімейства довжина тіла становила лише близько півтора-двох метрів (що з урахуванням хвоста та шиї зовсім небагато), а важили ці хижаки 20-25 кілограмів. Як підсумок – харчувалися вони в основному досить дрібним видобутком: у їх меню входили риба, примітивні птахи, ссавці, ящірки, жаби і навіть великі комахи.

    Новий вид дромеозаврид, знайдений у Китаї, у цьому відношенні не відрізнявся від більшості родичів: від носа до хвоста в ньому було приблизно півтора метри, навіть у порівнянні з кішкою він не виглядав дуже страшною твариною. Ящір отримав ім’я даурлун (Daurlong wangi), що означає «Даурський дракон».

    Однак куди цікавішим виявився не сам динозавр, а його вміст: разом з кістками знайшлися залишки кишечника, що розклався, за якими вчені змогли відновити внутрішню будову динозавра. Збереження кишечника у тварини віком близько 120 мільйонів років — вже примітний випадок, але ще ціннішим для палеонтологів є те, що даурлун належить до еволюційної лінії, близької до предків сучасних птахів.

    Незважаючи на просунуте становище на еволюційному дереві динозаврів, будова кишечника даурлуна виявилася типово рептильною і трохи відрізнялася від сучасного крокодила або виявленого раніше спіціонікса – більш примітивного хижого динозавра.

    Вчені дійшли висновку, що система травлення у хижих динозаврів еволюціонувала порівняно повільно, почавши набувати характерних для птахів рис лише перед самим відділенням пернатих від їхніх предків. Ймовірно, наземним тваринам, нехай і прискореним порівняно з крокодилами обміном речовин, не потрібно було так само швидке травлення, як у сучасних птахів.

    Джерело: nature.com



    • інші новини