«Хаббл» зафіксував злиття пари галактик у сузір’ї Ерідан

    275

    Космічна обсерваторія «Хаббл» Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) та Європейського космічного агентства (ESA) показала злиття галактик Arp-Madore 417-391. Цей об’єкт знаходиться в сузір’ї Ерідан у Південній півкулі на відстані приблизно 670 млн. світлових років від Землі.

    На знімку можна роздивитися дві галактики, які деформувалися під впливом гравітації і були буквально скручені в кільце. Через це ядра галактик опинилися у безпосередній близькості одне до одного. Над цими галактиками виразно видно яскраву зірку, а ближче до центру знімка можна побачити ще дві спіральні галактики.

    Для зйомки використовувалася вдосконалена оглядова камера Advanced Camera for Surveys (ACS), призначена для пошуку галактик та галактичних скупчень у далеких куточках Всесвіту. Камера ACS робить свій внесок у наукові відкриття вже 20 років, і за цей час вона використовувалася багато разів, допомагаючи вченим робити важливі відкриття.

    Нинішнє зображення було отримане під час відбору об’єктів для подальшого спостереження за допомогою космічного телескопа Джеймс Вебб та інших наземних обсерваторій. Сам каталог Arp-Madore є збіркою незвичайних галактик, які вдалося виявити вченим у різних місцях Південної півкулі.

    Джерело: ESA Hubble