ЄС збудує власну мережу супутникового зв’язку за €6 млрд

    56

    Вже до 2027 року Євросоюз має намір мати у своєму розпорядженні власну мережу телекомунікаційних супутників. Європарламент та країни ЄС вже погодилися дати «зелене світло» супутниковій мережі IRIS 2 (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellites).

    Проєкт оцінюється в €6 млрд. З бюджету ЄС має намір вкласти в нього €2,4 млрд, а €3,6 млрд, що залишилися, інвестують приватні компанії і Європейське космічне агентство. Очікується, що 30% інфраструктури буде збудовано європейськими стартапами. У результаті Євросоюз отримає власну систему безпечного космічного зв’язку.

    Вперше плани будівництва телекомунікаційної супутникової мережі в ЄС анонсували ще в січні, а з початком подій в Україні в Європі почали приділяти проєкту все більшу увагу. Як повідомляється в заяві Європарламенту, «IRIS 2 забезпечить суверенність Союзу та автономію, гарантуючи меншу залежність від третіх країн…»

    Як заявляється, основною метою програми є забезпечення безпечного доступу до Інтернету урядовим відомствам (включаючи оборонні) у критичних ситуаціях — від кібератак до стихійних лих, що знищують наземні лінії зв’язку. Крім того, супутники забезпечать широкосмуговий доступ у місцях Європи і повністю Африки, в яких доступ в інтернет поки що відсутній. За деякими даними, йдеться про забезпечення зв’язком й Арктичного регіону.

    “Вперше Європейський Союз отримає власне супутникове угруповання, зокрема, на низьких навколоземних орбітах, новому рубежі для телекомунікаційних супутників” , – заявили європарламентарії.

    IRIS 2 доповнить вже існуючу систему навігації Galileo та мережу моніторингу Землі Copernicus, що діють ще з кінця 1990-х років.

    Джерело: europa.eu