Астрономи навчилися визначати внутрішню будову астероїдів, що зближуються з Землею

    102

    Відстежуючи обертання астероїда при його зближенні із Землею, можна з’ясувати розподіл щільності всередині нього — подібно до того, як обертання яйця дозволяє дізнатися, варене воно чи ще сире. Така робота допоможе визначати оптимальну точку нанесення удару і зведення небесного тіла з небезпечної траєкторії.

    Останнім часом і науковці, і громадськість приділяють велику увагу проблемі захисту землі від астероїдної загрози. Нещодавно космічний зонд DART успішно зіткнувся з невеликим небесним тілом, продемонструвавши, що таким впливом його цілком можна вивести з небезпечного шляху. Однак оптимальний спосіб завдання удару залежить не тільки від маси і траєкторії астероїда, але і від його внутрішньої структури. Тому вчені Массачусетського технологічного інституту (MIT) запропонували новий метод, що дозволяє визначити цю структуру дистанційно. Їхня стаття опублікована в журналі MNRAS.

    Принцип полягає у відстеженні траєкторії та обертання астероїда при зближенні із Землею. Ці параметри визначаються як масою, швидкістю і формою небесного тіла, а й розподілом щільності всередині нього. Джек Дінсмор (Jack Dinsmore) і Жюльєн Де Віт (Julien de Wit) з MIT порівнюють цей ефект з курячим яйцем, за обертанням якого можна визначити, чи варене воно чи сире. Цей ефект вдалося продемонструвати в комп’ютерній моделі, на основі якої вчені розробили систему AIME.

    Найближчим часом дослідники збираються апробувати AIME на одному з найвідоміших навколоземних астероїдів – Апофісі.

    «У 2029 році Апофіс виявиться неподалік Землі і в наступні зближення теж пролетить повз, але ми не можемо бути впевнені, що він залишиться безпечним вічно, – пояснив Джек Дінсмор. — Тому добре було б визначити структуру цього астероїда, і якщо знадобиться відхиляти його зі шляху, ми вже розумітимемо, з чого він складається.»

    «Знаючи розподіл щільності астероїда, ви можете завдати удару саме у потрібну точку», — додав Жюльєн Де Віт.

    Джерело: academic.oup.com



    • інші новини