Вчені: темну матерію могли відкрити вже давно, але шукали не там

    542

    Група вчених з Університету штату Огайо представила статтю, з якої випливає, що темна матерія могла бути давно відкрита. Твердження будується на можливому помилковому уявленні про природу цієї невловимої субстанції. Ми шукали малі частинки, а темна матерія може бути представлена ​​частинками значно більшого розміру. І ці частинки цілком можуть ховатися в даних про мікрометеори, за якими наука стежить десятиліттями.

    «Однією з причин, чому темну матерію так важко виявити, може бути те, що частки настільки масивні, — заявив Джон Біком (John Beacom), професор фізики та астрономії Університету штату Огайо та співавтор дослідження. — Якщо маса темної речовини мала, то частки часто зустрічаються, але якщо маса велика, то частки зустрічаються рідко».

    У процесі взаємодії частинок темної матерії із звичайною речовиною виникають вільні електрони. Детектори намагаються виявити такі явища у спеціальних установках глибоко під землею, куди звичайні високоенергетичні частки зазвичай не пробиваються. Але якщо частинки темної матерії більші за масою, то вони можуть бути здатні вибивати електрони з газів в атмосфері Землі, подібно до того, як атмосфера іонізується при вході до неї мікрометеорів – пилу та дрібних камінчиків з міжпланетного простору.

    Вчені десятиліттями спостерігають за мікрометеорами за допомогою радарів. Можливо, у цих спостережень ховаються безцінні відомості про темну речовину. Залишилося лише розробити відповідну космологічну теорію і визначити ці дані чи перетворити атмосферу Землі на великий детектор темної матерії і шукати її там, де колись шукали.

    Джерело: space.com