Зонд «Юнона» надіслав перші знімки крижаного світу Європи – супутника Юпітера

    188

    Опубліковано перші зображення, зроблені американським космічним апаратом Juno («Юнона»), коли він пролітав біля супутника Юпітера Європи. Зонд зафіксував крижану поверхню супутника, зокрема з дуже близької відстані — під час максимального зближення 29 вересня о 12:36 мск апарат знаходився приблизно за 352 км від поверхні Європи.

    Це був лише третій в історії близький проліт у Європи на висоті менше ніж 500 км. В результаті було отримано найдеталізованіше зображення (фото нижче) з 3 січня 2000, коли апарат Galileo пройшов на відстані 351 км від супутника. Європа — шостий за величиною супутник у сонячній системі, який трохи поступається за розмірами земному Місяцю. Передбачається, що під шаром льоду завтовшки кілька кілометрів знаходиться солоний океан, у якому може бути життя.

    Опублікований фрагмент NASA демонструє ділянку поверхні Європи на північ від екватора. Через високий контраст вздовж лінії термінатора (кордону нічного боку) добре помітні нерівності рельєфу, включаючи витягнуте поглиблення поруч із межею тіні — можливо, це був кратер. Отримані Juno нові дані про геологію Європи виявляться корисними для наступних місій, включаючи місію апарату Europa Clipper, який буде запущений у 2024 році для вивчення атмосфери, поверхні та внутрішньої частини супутника Юпітера, а також відповіді на питання, чи може там бути життя.

    У Juno було всього дві години, щоб зробити знімки — він промчав повз Європу на відносній швидкості близько 23,6 км/с. Роздільна здатність зображень вийшла максимальною — близько 1 км на піксель. Апарат також отримав цінні дані про іоносферу Європи, її поверхню, склад крижаного шару і того, що знаходиться під ним. Після прольоту повз Європу траєкторія Juno змінилася, і період оберт скоротився з 43 до 38 днів. У червні 2021 року апарат надіслав знімки Ганімеда — іншого супутника Юпітера, а в 2023 і 2024 роках він здійснить прольоти біля Іо — геологічно активного тіла Сонячної системи.

    Джерело: NASA



    • інші новини