Китайські вчені відкрили новий мінерал місячного ґрунту

    148


    У Китаї повідомили про відкриття нового місячного мінералу, який отримав назву чаньєзіт. Ці дослідження створюють наукову основу вивчення формування Місяця.

    Китайські вчені, які вивчали зразки місячного ґрунту, взяті наприкінці 2020 року космічним апаратом Чаньє-5, змогли виявити новий мінерал.

    Він отримав назву ч аньєзіт (Changesite-Y), повідомляє english.news.

    Місячний мінерал названий на честь космічного апарату, який доставив його на Землю наприкінці 2020 року, а сам апарат Чаньє-5 названий на честь богині Місяця, відомої в Китаї.

    Вчені з Пекінського дослідного інституту геології урану (BRIUG), дочірньої компанії Китайської національної ядерної корпорації, виявили чаньєзіт, який є різновидом безбарвного прозорого стовпчастого кристалу. Він був виявлений внаслідок аналізу частинок місячного базальту.

    Проби ґрунту взяті в північно-західній частині Місяця в Oceanus Procellarum, також відомий як Океан бур.

    Відкриття було зроблено 9 вересня, і мінерал уже зареєстровано у Міжнародній мінералогічній асоціації, хоча його не встигли внести до останнього оновлення номенклатури від 14 вересня.

    Це перший новий мінерал, виявлений на Місяці Китаєм, та шостий із виявлених людством. Завдяки його відкриттю Китай став третьою країною у світі, що виявила новий мінерал на Місяці.

    Під час досліджень вчені також визначили морфологічні характеристики частинок місячного ґрунту, створивши наукову основу для вивчення формування та еволюції Місяця.

    Джерело: english.news.cn