Льодовик “судного дня” тане з неймовірною швидкістю: людство чекає кліматична катастрофа

    2011

    Група вчених із Великобританії, США та Швеції виявили, що льодовик Твейтса, розміром із Флориду (170 тисяч км2), буквально тримається на “волосинах” і може розтанути швидше, ніж припускали дослідники, пише Daily Mail.

    Дослідницькій групі вдалося дослідити дно океану поблизу льодовика Твейтса, який ще називають “льодовиком Судного дня”. Отримання нових даних стало можливим завдяки сучасному роботизованому транспорту, оснащеному датчиками зображення.

    Для збору даних вчені запустили сучасний помаранчевий роботизований транспорт з датчиками зображення

    В екстремальних умовах датчики нанесли на карту ділянку морського дна розміром понад 1,7 км². Так океанологи отримали життєво важливу інформацію про відступ льодовика (процес деградації та танення). Виявилося, що “льодовик Судного дня” буквально тримається на “волосинах” — всього вчені нарахували їх близько 160.

    Проаналізувавши “волосини”, океанологи дійшли висновку, що вони сформувалися, коли передній край льодовика танув і гойдався вгору і вниз зі щоденними припливами. Ці дані дозволили океанографам розрахувати швидкість танення льодовика за останні 200 років — вона виявилася вдвічі вищою, ніж раніше припускали вчені.

    Експерти з Коледжу морських наук Університету Південної Флориди припускають, що в досить стислий термін антарктичний льодовик може зазнати масштабних змін, що загрожує всій планеті. Океанологи підрахували, що втрата всього “льодовика Судного дня” підніме рівень Світового океану на рекордні три метри, що обернеться катастрофою.

    За даними ООН, близько 40% населення планети мешкають у межах 95 км від берегової лінії. Рекордне підвищення рівня води Світового океану обернеться для Землі судним днем.

    Океанологи сподіваються, що отримані дані використають для уповільнення глобального потепління планети.

    Льодовик Туейтс (Льодовик Судного дня): що відомо

    Льодовик розташований у Західній Антарктиді, він відомий своїм швидким рухом і загрозою збільшення рівня Світового океану. Його площа складає близько 120 тисяч квадратних кілометрів, товщина льоду становить від 800 до 1200 метрів, а швидкість руху поверхні льодовика – понад 2 км/год.

    Із 2000 року Туейтс вже втратив 900 млрд тонн льоду і ці втрати лише прискорюються. Тепер за рік він втрачає приблизно на 45 млрд тонн льоду більше, ніж отримує в результаті снігопаду.

    У 2021 році дослідники виявили у його східній частині великі тріщини. Плаваюча частина льодовика може зруйнуватися за наступні 5 або 10 років. За прогнозами вчених, якщо льодовик розтане, рівень води у світовому океані у кращому разі зросте на 0,6 м, а у найгіршому – на три метри.