Дослідження показали, що синє світло від екранів може прискорити старіння

    69

    Але у людей все може бути інакше.

    У мережі з’явилося нове дослідження, що підтверджує, що надмірне захоплення смартфонами та ПК може призвести до проблем. Науковці з’ясували ще одну потенційну небезпеку з боку сучасних електронних пристроїв.

    Як виявилось, вплив синього світла від екранів ПК та смартфонів може прискорити старіння. Наразі це підтвердили експериментами на дрозофілах. Дослідження показали, що синя частина спектру від екранів змінює рівні хімічних речовин у клітинах, через що ті швидше деградують.

    У тих мушок, які утримувалися під синім світлом, зріс рівень хімічних сполук, який відповідає за обмін речовин чи метаболізм. У цьому показники інших речовин, які відповідають за передачу нервових сигналів між нейронами, впали.

    Інакше кажучи, за інтенсивного синього світла клітини мух працюють буквально «на знос», що прискорює старіння. Щоправда, поки що не можна сказати, чи працює це і для людей. Точніше можна буде сказати на експериментах з ссавцями.

    Також наголошується, що в дослідах використовувалися лампи потужністю 165 Вт, тоді як екран смартфона або ПК споживає в рази менше енергії.

    Джерело: frontiersin.org



    • інші новини