Марсохід Perseverance сім разів підтвердив здатність виробляти кисень, як маленьке дерево

    1256

    Пристрій MOXIE, що входить до комплектації марсохода Perseverance, сім разів запускався на поверхні Червоної планети, виробляючи з насиченої вуглекислим газом атмосфери кисень з продуктивністю невеликого дерева.

    З моменту початку експериментальної роботи марсіанського ровера Perseverance у квітні 2021 року оператори місії сім разів запускали прилад MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment – ​​«Експеримент з використання кисневих ресурсів Марса на місці») в різних зовнішніх умовах: вдень і вночі також у різні пори року, повідомляє журнал Science Advances. При кожному запуску пристрій виходив на штатні показники продуктивності на рівні 6 г кисню на годину як маленьке дерево.

    MOXIE є невеликим приладом розміром з тостер – скромні габарити допомагають йому розміщуватися на борту Perseverance. Пристрій розрахований на короткострокові включення у межах наукової місії. У перспективі можливе створення його збільшеної версії, здатної виробляти кисень у промислових масштабах, як сотні дерев — він знадобиться для підтримки життя перших людей на Марсі, а також для ракетного палива, необхідного для їхнього повернення на Землю.

    Вчені кажуть, що стабільну роботу MOXIE в рамках місії Perseverance можна розцінювати як перспективний перший крок до цієї мети, хоча вже зараз ясно, що приладу потрібні деякі коригування для роботи на світанку та в сутінках, тобто в моменти, коли температура атмосфери різко змінюється. Розріджена марсіанська атмосфера на 96 % складається з вуглекислого газу, дихати яким людина не може, і вона куди мінливіша за земну: протягом року її щільність може змінюватися вдвічі, а температура — на 100 градусів.

    MOXIE виділяє атоми кисню з молекул вуглекислого газу, виробляючи як відхід монооксид вуглецю. Випробування приладу продовжуються. Дослідники планують підвищити його потужність та продуктивність, здійснюючи запуски у марсіанську весну, коли щільність атмосфери особливо висока. MOXIE також демонструє підвищену витривалість: пристрій продовжує працювати, незважаючи на серії включень та вимкнень із тестовими запусками за високої робочої температури, яка йому не нашкодила. Можливо, промислова версія зможе працювати по кілька тисяч годин поспіль.

    Джерело: CNN



    • інші новини