NASA виділить SpaceX $1,4 млрд на виконання ще п’яти місій з доставки астронавтів на МКС

    60

    Компанія SpaceX отримає від NASA кошти на доставку на Міжнародну космічну станцію (МКС) ще п’яти місій у рамках нового контракту вартістю $1,4 млрд — це доповнення до угоди, яка вже існує між двома організаціями. Поки що SpaceX — єдина приватна компанія, допущена до доставки на станцію астронавтів.

    За даними NASA, угода передбачає використання кораблів Crew Dragon і ракет-носіїв Falcon 9 і забезпечує аерокосмічному агентству безперебійний доступ екіпажів на МКС до 2030 року. Йдеться про місії від Crew-10 до Crew-14. Наприклад, зараз на станції знаходиться екіпаж Crew-4, а Crew-5, ймовірно, вирушить на МКС на початку жовтня.

    Хоча в майбутньому NASA готова зробити ставку на корабель Starliner компанії Boeing, відправка якого в космос планується незабаром, поки SpaceX є єдиним бізнесом, який має сертифікат на виконання місій з доставки екіпажів для агентства. Також вона має виконати три відповідні місії у грудні в рамках зміни контракту Commercial Crew Transportation Capabilities (CctCap), укладеного у 2014 році — система транспортування компанії є єдиною, що відповідає вимогам безпеки для приватних компаній. Загалом угода CCtCap оцінюється у $4,9 млрд.

    Відомо, що NASA планує виконувати місії з організації польотів екіпажів до МКС як мінімум до 2030 року, зовсім недавно агентство отримало схвалення президента США Джо Байдена (Joe Biden) на використання станції ще протягом шести років після 2024 року.

    За наявними даними, найбільший партнер США в проекті МКС — Росія, яка має засоби для коригування орбіти МКС, вже заявляла про можливий вихід з проекту після 2024 року. Проте цілком імовірно, що нова російська станція почне працювати не раніше 2028 року.

    Джерело: Space



    • інші новини