Інженери вигадали пластир, який здатний діагностувати рак

    92

    Громіздкий і не всім доступний апарат для УЗД-діагностики вже успішно готовий замінити невеликий портативний пластир, який клеїться на шкіру і діагностує весь організм.

    Нова розробка вчених – крихітна наклейка у вигляді пластиру – здатна виконувати функції УЗД-обстеження.

    Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій, здатний протягом 48 годин проводити діагностику клітин організму та визначати цілий спектр різних захворювань, включаючи ракові утворення та вірусні інфекції.

    Мініатюрна розробка вчених діє як УЗД-апарат, випромінюючи ультразвукові хвилі, що відбиваються від тканин та органів, та будь-які зміни форми, складу чи вмісту записуються та допомагають діагностувати різні захворювання.

    Головна перевага УЗД-пластиря – це компактність. Він клеїться на шкіру, практично не заважає людині, проводить діагностику протягом двох діб та фіксує результати спостережень. Цей пристрій можна використовувати і уві сні, і під час активних фізичних навантажень. Тому можна відстежити зміни у роботі організму за різних умов і фаз життя.

    За оцінками фахівців, точність пластиру досить висока і не поступається звичайним УЗД-апаратам. Але його простота робить його для медиків і пацієнтів більш привабливим.

    Розробники розрахували вартість виготовлення такого УЗД-пластиря. Вона становить 100 доларів, але за умови запуску виробничих масштабів буде суттєво знижена, а відповідно доступна більшості людей.

    Джерело: web.mit.edu



    • інші новини