У NASA розгадали загадку некоректної телеметрії зонда «Вояджер-1», але з’явилася нова проблема

    1271

    Після місяців відправки невірної телеметрії на Землю, 45-річний космічний зонд NASA «Вояджер-1» (Voyager-1) знову запрацював у штатному режимі та команді дослідників, які відповідають за його обслуговування, нарешті вдалося з’ясувати причину відправки невірних даних бортовою системою орієнтування AACS, що направляє антену на нашу планету. Але із вирішенням проблеми загадки не закінчилися.

    Зараз “Вояджер-1” знову надсилає на Землю точні дані. Проте в NASA заявили: “AACS почала відсилати дані телеметрії через бортовий комп’ютер, який перестав коректно працювати роки тому і цей комп’ютер ушкоджував інформацію”. В іншому апарат діє та збирає дані у штатному режимі.

    Як тільки інженери припустили, що «Вояджер-1» використовував для відправки даних несправний комп’ютер, вони просто відправили зонду команду на використання правильного комп’ютера, що ще функціонує, вже використовувався для обробки та відправлення телеметрії. Хоча з проблемою виявилось досить легко впоратися, на це пішло багато часу. На те, щоб сигнал із Землі досяг зонда, подолавши близько 23,5 млрд км, йде близько 22 години і відстань продовжує збільшуватися.

    Хоча одне питання вирішене, виникло інше — що викликало збій, який змусив використати несправний комп’ютер? Згідно з припущеннями інженерів, зонд почав спрямовувати телеметрію “невірним шляхом”, оскільки система AACS отримала відповідну команду від іншого бортового комп’ютера. Це означатиме, що у надрах обчислювального модуля «Вояджера» виникла нова проблема. Втім, керівники місії вважають, що це не загрожує довготривалому «здоров’ю» легендарного космічного апарату. Тим не менш, вони продовжують з’ясовувати, що саме призвело до порушень роботи.

    NASA відправила зонд «Вояджер-1» у космос у 1977 році, після чого той пройшов Юпітер та Сатурн і вийшов у міжзоряний простір у 2012 році, продовжуючи відправляти сигнали своїм творцям. Нещодавно в NASA відсвяткували 45-річчя апарату.

    Джерело: Space



    • інші новини