NASA запускає супутник, який вріжеться в астероїд

    346

    Запуск ракети із супутником можна буде побачити онлайн.

    Запуск ракети з космічним апаратом Double Asteroid Redirection Test (DART) заплановано на 24 листопада о 8:20 за Києвом. Пряма трансляція запуску розпочнеться 24 листопада о 7:30 ранку.

    DART прямує до астероїда Дідімос, який обертається навколо Сонця одразу за межами орбітальної траєкторії Землі. Космічний корабель прибуде до своєї мети в період з кінця вересня до початку жовтня наступного року, і як тільки він потрапить туди, DART вріжеться в меншого компаньйона Дідімоса, місяця Діморфоса, щоб вчені на Землі могли виміряти ефективність контрольованого зіткнення для відхилення потенційно небезпечного астероїда.

    Дідімос – це подвійна система астероїдів, що означає, що він має два тіла. За даними NASA, більше з них має форму дзиґи і має діаметр близько 780 метрів, а менше – Діморфос – становить близько 160 метрів у діаметрі.

    Дідімос – об’єкт, що зближується із Землею (ОСЗ), що означає, що він наближається до Землі на 1,3 астрономічних одиниці (194,5 мільйона кілометрів). Це не є загрозою для нашої планети (і не буде після удару). Вчені обрали Дідімос як мету DART, тому що, як очікується, зіткнення космічного корабля з Діморфосом зрушить орбіту супутника на дещо інший шлях навколо більшого тіла. Потім дослідники можуть виміряти зміни в орбітальних відносинах між Діморфосом та Дідімосом, що допоможе їм розрахувати, як ця тактика може відхилити астероїд на курс зіткнення із Землею.

    Астрономи виявили астероїд у 2006 році та підтвердили існування його орбітального супутника у 2003 році. Дідімос буде приблизно за 11 мільйонів км від Землі під час зіткнення DART з Діморфосом, яке, як очікується, відбудеться між 26 вересня та 1 жовтня 2022 року, і коли він вріжеться в астероїд, він рухатиметься зі швидкістю близько 24 000 км/год, заявило NASA.



    • інші новини