В Бразилії знайшли останки рідкісного беззубого динозавра

    146

    Бразильські палеонтологи знайшли скам’янілості беззубого двоногого динозавра, який жив близько 70 мільйонів років тому. Довжина тіла цієї істоти становила близько метра, зріст – близько 80 сантиметрів, повідомляє Nature.

    Дослідження показали, що динозавр належав до групи м’ясоїдних. Тому вчених дуже здивувала відсутність у нього зубів – його паща швидше нагадувала пташиний дзьоб.

    Динозавру надали наукову назву Berthasaura leopoldinae. Останки дуже добре збереглися. Його вже визнали «одним із найповніших динозаврів крейдяного періоду, знайдених у Бразилії».

    Вчені поки що не можуть сказати, чим харчувався цей хижак. Вони зазначили, що багато птахів їдять м’ясо, не маючи зубів – наприклад, соколи та канюки (вони розкльовують тушу дзьобами). Можливо, динозавр діяв так само.

    “Швидше за все, це була всеїдна тварина, яка живе в негостинному середовищі, де йому доводилося їсти все, що тільки можна”, – припустили палеонтологи.

    Скам’янілий скелет виявили біля сільської дороги у південному штаті Парана. Свою назву він отримав на честь бразильської вченої Берти Лутц, яка померла у 1975 році, та імператриці Бразилії XIX століття Леопольдини, яка вважалася покровителькою наук.