Вчені: у Європі за останні 40 років зникли десятки мільйонів птахів

    581

    Дослідження Королівського товариства захисту птахів (RSPB) вказало на катастрофічне падіння чисельності птахів у Європі. Починаючи з 1980-х років, загальна популяція пернатих скоротилася на 620 мільйонів особин, повідомляє Ecology and Evolution.

    Вчені зазначили, що за останні 40 років зник кожен шостий європейський птах. Чисельність горобців скоротилася майже вдвічі (на 247 млн. особин), шпаків – на 60% (на 75 мільйонів).

    Дослідження охопило 378 із 445 видів птахів, які розмножуються в Європі. У 2019 році аналогічне дослідження у Північній Америці показало, що те саме відбувається і там.

    Причина вимирання полягає в тому, що людина руйнує місце існування пернатих. Найбільший спад спостерігався серед видів, пов’язаних із сільським господарством та пасовищами. Скоротилося також кількість міських птахів.

    На вимирання птахів могли вплинути інші чинники: масове зникнення комах, зростання забруднення, хвороби. Так, вчені фіксували поширення серед пернатих пташиної малярії.

    Дослідження показало, що найпоширеніші види вимирають швидше, ніж рідкісні. Їхні популяції скоротилися в середньому на 25% і 4% відповідно. Але навіть невеликі втрати можуть серйозно порушити структуру та функціонування екосистеми, де птахи відіграють життєво важливу роль.

    Втім, є й добрі новини. Цілеспрямовані дії призвели до подвоєння популяції сапсанів, і цим птахам більше не загрожує вимирання. Вчені підкреслили, що люди можуть врятувати види від вимирання, але для цього потрібно докласти багато зусиль.