Американські вчені розповіли, які тварини можуть бути носіями COVID-19

    163

    Американські вчені під час проведеного дослідження з’ясували, які тварини можуть бути носіями коронавірусної інфекції. Результати їхньої роботи опублікував журнал The Scientist 16 листопада.

    Як повідомляється у виданні, у дослідженні були застосовані методи машинного навчання, які вчені випробували на понад 5 тис. ссавців.

    Фахівці відібрали близько 500 видів, які можуть заразитися та переносити вірус та з якими регулярно контактують люди.

    До потенційних переносників COVID-19 потрапили: плямистий олень або азійський буйвіл, норки, більшість приматів, деякі непарнокопитні, лінивці, мурахоїди, панголіни, а також домашні кішки.

    На думку фахівців Інституту екосистемних досліджень Кері в Нью-Йорку, для запобігання нових хвиль пандемії та появи чергових небезпечних штамів потрібно поставити під контроль усі можливі контакти між тваринами, які здатні поширювати коронавірус.

    В рамках експериментів були об’єднані екологічні та біологічні характеристики видів з даними тривимірного моделювання білково-білкових взаємодій вірусу з ангіотензин-перетворювальним ферментом 2 (ACE2).

    «ACE2 дуже добре зберігається у хребетних, тому що він є настільки важливим для контролю таких речей, як кров’яний тиск», — уточнили автори дослідження.

    Минулого року, згідно з даними датського ветеринарного та продовольчого управління, коронавірус було виявлено на 207 норкових фермах, на 67 із них тварини загинули. Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила 4 листопада, що всі норки на звірофермах мають бути вбиті, пояснивши це тим, що вірус мутував серед тварин та поширився на людей. Згодом це рішення було названо помилковим.

    У грудні 2020 року ветеринарний лікар Ангеліна Сиротіна повідомила, що коронавіруси свійських тварин для людини нешкідливі, вони не можуть передаватися від вихованця господареві.



    • інші новини